Mulberry Park, Bath

Residential Development & Public Open Space

Client : CURO
Services:
Landscape / Ecology / Graphics

Background

The Landmark Practice has been working at Mulberry Park since 2013, when planning permission was granted to demolish the existing buildings present at the former MOD Foxhill site.

The development consists of over 700 dwellings, a new community Hub and primary school and a series of open spaces which include a large central park and a sensitively designed woodland walk.

Description

Our landscape architects have been involved in the design development of the public open space and residential phases since 2017.  As the design proposals have developed there has been a series of consultations with the client, stakeholders and the local authority which have informed the evolution of the scheme.

Throughout the design process the key consideration for the space is that it becomes a destination and resource, not just for Mulberry Park, but also for the wider community.  The proposals therefore have ensured that spaces are flexible and can host a variety of events and that there is an infrastructure in place which helps facilitate a varied schedule of activities.

Multi-functional Space

The key landscape components of the open space include a large multifunctional green space alongside a series of smaller spaces which allow for range of recreational activities.  To the east of the main open space is a large play area themed around natural play with landform, boulders and timber play features, to the west a grass amphitheatre provides a natural performance space.  These spaces are set within a network of paths and considered soft landscape strategy which includes parkland legacy trees, tree avenues, native hedging along with a sensory gardens pace.

Woodland Walk

The Woodland Walk bounds Mulberry Park to the north and runs east to west from the main open space along a line of mature trees.  This space is ecologically sensitive so The Landmark Practice’s ecologists and landscape architects have worked together closely to ensure any landscape interventions are light touch and that any features proposed along its route help support and nurture the variety of wildlife the woodland supports.

Wider Connections

The whole Mulberry Park development will link to a wider network of existing routes which will invite exploration of the neighbouring areas whilst facilitating the surrounding communities to come and enjoy the resources Mulberry Park has to offer both as a space and as a community.


Working with:

Architect :  Holder Mathias and Powell Dobson
Engineers : Craddys
Arboriculture : Hillside Trees


“Andy and his team are a pleasure to work with. Their creativity, collaboration and excellent communication foster a team working environment. The whole Landmark Practice team regularly go beyond our expectations to ensure deadlines are met without excuses, every time.”

Martin Pollett, Curo


Similar projects